Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Αύγουστος - other-side.gr


«Αρκετά συχνά έχω την υποψία (ή απλά την αίσθηση) ότι η περηφάνια που έχουμε ως Έλληνες για την ιστορία και την γλώσσα μας, μας κάνει να υποθέτουμε με υπερβολική ευκολία οτι είμαστε καλύτεροι απο τους "Βαρβάρους" της Δύσης, οι οποίοι με την σειρά τους αυτάρεσκα θεωρούν ότι είναι οι αφέντες μας.»

Απο μια επιστολή του Στράβωνα προς το Νικόλαο Δαμασκηνό γραμμένη το 43 π.χ.

Πριν συνεχίσω ας συνεχίσω λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ουδέποτε ο Στράβων έγραψε αυτή την επιστολή. Είναι αποκύημα της φαντασίας του John Williams, και την παρουσίασε στη νουβέλα του «Αύγουστος» που δημοσιεύτηκε το 1972. Το πρωτότυπο κείμενο είναι: «With some frequency I am struck by the suspicion (perhaps it is only a feeling) that we are too complacent in our Greek pride of history and language, and that we too easily assume a superiority to the “barbarians” of the West who are pleased to call themselves our masters». Ελπίζω η πρόχειρη μετάφραση μου στα Ελληνικά να μην έχει την τύχη των δήθεν ρήσεων του Ισοκράτη – το κείμενο είναι φανταστικό.Στον πρόλογο του ο Williams γράφει: «Εαν υπάρχουν αλήθειες σε αυτό το μυθιστόρημα, είναι αλήθειες που βγήκανε απο την φαντασία και όχι απο την ιστορία». Και όμως, παρότι φανταστική η επιστολή, αυτοεπιβεβαιώνεται όχι μόνο απο την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και από όλη την πορεία του Ελληνισμού, αλλά και απο το παρόν του – και πολύ φοβάμαι και απο το μέλλον του. Μια απλή φράση που κρύβει μέσα της την παθογένεια όλου του Ελληνισμού μετά τον Αλέξανδρο.


Η Κυβέρνηση με τις πρόσφατες κινήσεις της δείχνει στους εταίρους μας στην Δύση, ότι δεν είναι οι αφέντες μας – γιατί δεν είμασταν ποτέ δούλοι. Το μόνο που δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά, με αυτάρεσκη – ή μήπως αυτιστική; - αυτοπεποίηθηση, είναι οτι δεν είμαστε ούτε καλύτεροι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου