Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

Αξιολογώντας της Αριστεία στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας - other-side.gr


Το 1996, όταν ήμουνα μεταδιδακτορικός ερευνητής, είχα έναν Κινέζο συνάδελφο – στην γυναίκα του οποίου χρωστάω την αγάπη μου για το Κινέζικο φαγητό και τις μάλλον περιορισμένες ικανότητες μου στην παρασκευή του. Μία απο τις πρώτες συζητήσεις μου με τον «Χάρη» άρχισε ως απορία: «Τάσος ... πριν απο δυόμιση χιλιάδες χρόνια μόνο η Κίνα και η Ελλάδα είχανε σοβαρό πολιτισμό ... τι σας συνέβηκε;». Για να μην βρεθώ στην δύσκολη θέση να του εξηγήσω τι μας συνέβηκε, και για να αποφύγω και την συζήτηση για το τι συνέβαινε αυτή την εποχή στην Κίνα, προτίμησα να εστιάσω στο άτοπο της βασικής παραδοχής για τις απαρχές του πολιτισμού. Θυμήθηκα ξανά την μάλλον αστεία ερώτηση του Χιν-Χουά («Χάρη») στο αεροπλάνο για την Σανγκάη, από όπου και σας γράφω.

Θα περάσω εδώ τρεις μέρες συντονίζοντας μια από τις εξωτερικές επιτροπές αξιολόγησης ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου που έχει δημιουργηθεί γύρω από έναν από τους καλύτερους επιταχυντές σωματιδίων για την την παραγωγή ακτίνων Χ. Μια επένδυση «λίγων» δις, η οποία αποσκοπεί να βάλει την Κίνα ακόμα πιό γερά μέσα στην επιστημονική πρωτοπορία. Δεκαέξι επιστήμονες συνολικά: συντονιστές ο Πιέρο κι εγώ, δέκα μέλη απο τις ΗΠΑ, την Βρεττανία, την Ισπανία, τον Καναδά, και την προαιώνια εχθρό Ιαπωνία, και άλλοι τέσσερεις επιστήμονες απο την Κίνα (και οι τέσσερεις αυτοί έχουνε χρόνια στο εξωτερικό). Από τα μέλη εκτός Κίνας μόνο δύο είναι Κινέζοι στην καταγωγή. Προφανέστατα η αξιολόγηση θα λάβει χώρα στα Αγγλικά, όπως και σε κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της στις θετικές επιστήμες, και συνειδητοποιεί ότι κλειδί για την επιτυχία είναι η διεθνής επικοινωνία και η εξωτερική ανεξάρτητη αξιολόγηση.

Η πρώτη και σημαντικότερη οδηγία που μας δώθηκε για το τι περιμένουν από εμάς είναι η εξής: «Σχολιάστε τους επιστημονικούς στόχους και την αναμενόμενη απόδοση των πειραμάτων: θέλουμε να γνωρίζουμε εάν είναι στο μεταίχμιο του επιστημονικού τους τομέα και εάν είναι σημαντικά εργαλεία για την διεθνή κοινότητα. Σας παρακαλούμε να προτείνετε τι μπορούμε να βελτιώσουμε για να κάνουμε στους αντίστοιχους τομείς τα καλύτερα πειράματα στον κόσμο».

Φαίνεται οι Κινέζοι μαρξιστές δεν έχουνε διαβάσει σύντροφο Μπαλτά – ή μπορεί και να τον έχουνε διαβάσει αλλά να αποφάσισαν ότι δεν τους ενοχλεί και πολύ το στίγμα της Αριστείας.