Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Ο Τρίτος Χιμπαντζής - other-side.gr«Ο Τρίτος Χιμπαντζής» ήτανε το πρώτο βιβλίο του Jared Diamond και είναι η πρώτη του εξαιρετική απόπειρα εκλαΐκευσης της επιστήμης της εξέλιξης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο τίτλος προέρχεται απο την διαπίστωση ότι με βάση μελέτες συσχέτισης του γεννετικού υλικού – του χιλιοταλαιπωρημένου DNA – ο άνθρωπος (Ηomo sapiens) έχει πολύ περισσότερα κοινά με τους χιμπαντζήδες, από ότι οι χιμπαντζήδες με τους γορίλες ή τους ουρακοτάγκους. Είναι πιθανόν, ένα γεωλογικό γεγονός, να διαχώρισε πριν λίγα εκκατομύρια χρόνια τρεις ομάδες αρχαιο-χιμπαντζήδων, και έτσι σε βάθος χρόνου να διαχωρίστηκαν στα τρία σύγχρονα είδη. Ένας εξωγήϊνος ανθρωπολόγος, θα είχε πιθανόν κάνει της ταξινόμηση σε Pan troglodytes (χιμπαντζής), Pan paniscus (μπονόμπο) και Pan όχι-και-τόσο-sapiens, το τρίτο είδος χιμπαντζή, εμάς αυτοπροσώπως ... ας τον πούμε Pan indagator (χιμπαντζής ο ερευνητής) προς τιμήν αυτής της ακόρεστης μανίας μας να κατανοήσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά, μια και τείνω να πιστέψω ότι στην Ελλάδα έχουμε την τελευταία πενταετία μια ειδογέννεση, που έχει συμπιεσθεί από τον εξελικτικό στον πολιτικό χρόνο. Η κρίση διαχώρισε τους Έλληνες σε ομάδες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ως εξω-ελλαδικός πολιτικός (σχεδον εξωγήϊνος  δηλαδή για τα ελληνικά δεδομένα), θα επιχειρήσω μια ταξινόμηση. Με αισιοδοξία, θα επιμείνω στην συμβατική θεώρηση, και θα σας παρουσιάσω τα νέα είδη του Homo που μόνο sapiens δεν θα τα έλεγε κανείς,  όπως εξελίσσονται στο νότιο άκρο των Βαλκανίων.

Homo drachmalibidinem fabulosus (δραχμολάγνος ο ρομαντικός):  ειλικρινής, κυρίως μισθωτός και σπάνια ελύθερος επαγγελματίας, πιστεύει ότι πρέπει να πάμε στην δραχμή γιατί έτσι θα φτηνήνουνε οι ντομάτες και το ψωμί για τον λαό.

Homo drachmalibidinem saccularius (δραχμολάγνος ο κλεφταράκος): έχει τα λεφτά στο εξωτερικό, σε ευρώ, και στην καλύτερη περίπτωση σκέφτεται ότι με την δραχμή όλο θα κάνει καμμιά κομπίνα, καμμιά αρπαχτή, να βγάλει την καγιέν την επιούσια. Στην χειρότερη περίπτωση οι εν δυνάμη μαυραγορίτες.

Homo drachmalibidinem magnuficus (δραχμολάγνος ο υπερήφανος): βασικά δεν μπορεί να αποφασίσει αν είναι καλύτερο για αυτόν εάν θα έχουμε δραχμή ή Ευρώ, οπότε τα βάζει με τα ξένα σκοτεινά κέντρα αποφάσεων, τον Σόρος, την Μέρκελ, κτλ, και καθαρίζει. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο.

Homo eurolibidinem rationalabilis (ευρωλάγνος ο λογικός): Θέλει το Ευρώ επειδή βασικά πιστεύει ότι τον βολεύει για τις δουλειές του, αλλά είναι συχνά σε αδυναμία εύρεσης και διατύπωσης οικονομικών αλλά και πολιτικών επιχειρημάτων, οπότε επικαλείται εμμονικά την κοινή λογική για τα πάντα. Παρόλο που αποδεδειγμένα πρόκειται για είδος της στεριάς, έχει εσφαλμένα την φήμη Ποταμίσιου είδους.

Homo eurolibidinem locuples (ευρωλάγνος ο ματσός): Βασικά έχει και ευρώ, και δολλάρια, και ρούβλια, και γεν, και βασικά δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, πέρα από κάτι παχάκια που φροντίζει με τον προσωπικό του γυμναστή και ένα δυό θεματάκια που τα κοιτάει με τον ψυχολόγο του. Είναι φανατικός του Ευρώ, κυρίως γιατί δεν αντέχει την μπαναλιτέ του συναλλάγματος εκτός αν είναι για Ελβετικά φράγκα, άσε που θα καθυστερήσει η κυκλοφoρία του iPhone 7 στην ημεδαπή άμα περάσουμε σε δραχμές.

Εάν δεν αναγνώρισες τον εαυτό σου αγαπητέ αναγνώστη ... πρόσεχε ... γιατί ενώ είναι πολύ πιθανόν να είσαι απλώς sapiens, σε λίγο θα σε πούνε και απόγονο του Onan.


ΥΓ. Δεν ξέχασα το ειδος Aureus matutinus (χρισαβγουλως) αλλά μέχρι να διερευνηθεί η αίτηση εκπροσώπων των Υλοβατιδών ότι προσβάλλεται έτσι η εξελικτική τους κληρονομιά, δεν κατατάσσεται στα ανθρωποειδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου