Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Όχι από το εξώφυλλο του
Ο Phillip K. Dick μπορεί να έχει γίνει γνωστός κυρίως για τις σύντομες ιστορίες του που έγιναν περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες (π.χ. Blade Runner, Minority Report, Total Recall) αλλά έχει γράψει μια πληθώρα πραγματικά γοητευτικών ιστοριών που δεν προσφέρονται για τον κινηματογράφο. To "Όχι από το εξώφυλλο του” είναι μια από τις λιγότερο διάσημες και περισσότερο πολύπλοκες από αυτές τις ιστορίες, και μπορεί να διαβαστεί σε πολλά επίπεδα.

Η ιστορία βασίζεται στην ιδέα ότι το δερμάτινο δέσιμο ενός βιβλίου, από το δέρμα ενός φαντασιακού ζώου με παραψυχικές ικανότητες, του “Γουμπ”, έχει την ικανότητα να αλλάζει το κείμενο βιβλίων, ώστε να ταιριάζουν στην φιλοσοφία του Γουμπ για την ζωή και τον θάνατο.

Οι φαντασιακοί κόσμοι και οι ήρωες του Dick, φτιαγμένοι από ιδιοφυΐα, αμφεταμίνες και ψυχεδελικά, δεν έχουν την τεχνολογική αρτιότητα του Κλαρκ, την λογική του Ασίμοφ, την πολιτική βάση του Όργουελ, ούτε την γοητεία του Γκίμπσον. Ο Phillip K. Dick ποτέ δεν υπήρξε προφήτης της τεχνολογίας ή της πολιτικής. Κατά πάσα πιθανότητα τίποτε από αυτά που φαντάστηκε δεν θα βγει αληθινό. Ακόμα και τα εξώφυλλα μοιάζουν τόσο παρωχημένα, όσο και η ποίηση του Λουκρήτιου ή και η Βίβλος.


Αλλά άθελα του ο Phillip K. Dick  ίσως να ήτανε ο πρώτος προφήτης της μετα-αλήθειας.