Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Ποτάμι, μια ακόμα επόμενη μέραΤο εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής για την ηγεσία του Νέου Φορέα, δεν ήταν απλά μια ήττα του Σταύρου. Ήταν μια ήττα για το Ποτάμι. Η μαζική ψήφος του κόσμου, που πλησίασε και ίσως και ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, ήταν σαφής. Το 90% των ψηφοφόρων του χώρου του ανανεωτικού κέντρου, αποδοκίμασε αυτό που πρεσβεύει το Ποτάμι, και επιδοκίμασε άλλες πολιτικές και άλλα πρόσωπα.

Νομετελειακά, η εκλογική αποτυχία σημαίνει ότι  το Ποτάμι απέτυχε να προσφέρει στιβαρό πολιτικό πρόγραμμα και εμπνευσμένο πολιτικό όραμα. Η απόδοση ευθυνών όμως, για τετελεσμένα γεγονότα, δεν με γοήτευσε ποτέ. Δεν είναι δημιουργική υποθήκη για το μέλλον. Αρκετά με την ψυχανάλυση και την απόδοση ευθυνών. Δημιουργική υποθήκη για το μέλλον είναι να σκέφτεσαι και να προγραμματίζεις το μέλλον και όχι να αναλύεις το παρελθόν.

Ο Σταύρος, ως πρόσωπο και ως επικεφαλής του Ποταμιού, όπως και οι άλλοι επίδοξοι αρχηγοί, έχει αναλάβει την υποχρέωση να συζητήσουν το πολιτικό και οργανωτικό στίγμα του Νέου Φορέα. Υπάρχει ηθική και πολιτική δέσμευση για ειλικρινή συζήτηση, που  Σταύρος είναι υποχρεωμένος να τιμήσει. Θα προτιμούσα αυτές οι συζητήσεις να έχουν θετικό πρόσημο και να καταλήξουν σε ένα νέο σχήμα δημοκρατικό και ανοιχτό. Σε ένα σχήμα που θα μπορέσει να ανασυγκροτήσει την πολυθρύλητη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Είναι ένα εγχείρημα που πριν απο λίγους μήνες φάνταζε αδύνατο, και σήμερα μοιάζει απλά πολύ δύσκολο.

Υπάρχει όμως πολιτική και πέρα από τις συζητήσεις για το Νέο Φορέα,  μια και το Ποτάμι και ο Σταύρος, ξεκαθάρισαν την θέση ότι το Ποτάμι συνεχίζει μέχρι την αποκρυστάλωση της φυσιογνωμίας του νέου σχήματος. Και αυτή η πραγματικότητα πρέπει να γίνει σαφής μέσα απο τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας.

Θα ήθελα να καλέσω το Ποτάμι ως ομάδα να προχωρήσουμε στα παρακάτω βήματα:
  • Συγκρότηση ολιγομελούς ομάδας εργασίας για τις συζητήσεις για την συνεργασία με το νέο φορέα, η οποία πρέπει να καθοριστεί άμεσα, με ευθύνη του Σταύρου, ως επικεφαλής, και του Πολιτικού γραφείου.
  • Συγκρότηση ολιγομελούς ομάδας εργασίας για την προετοιμασία 3ου Συνεδρίου, η οποία πρέπει να δημιουργηθεί μετά την πρώτη ομάδα, με ευθύνη της ΜΕΣΥΑ.
  • Οι δύο αυτές ομάδες οφείλουν να έχουν εντελώς διαφορετική σύνθεση και πλήρη ανεξαρτησία.
  • Ο συντονισμός των δυο ομάδων οφείλει να είναι στενός με κοινές συνεδριάσεις των επικεφαλής τους.
  • Το 3ο Συνέδριο, που πρεπει να λαβει χώρα μετά την οριστικοποίηση της ταυτότητας και σύνθεσης του Νέου Φορέα πρέπει να έχει συγκεριμένη ατζέντα, με ευθύνη της ομάδας εργασίας.
Αυτά τα βήματα, μπορούν να μας επιτρέψουν, και συλλογικά ως Ποτάμι, αλλά και ατομικά ως πολίτες, να αποφασίσουμε την πορεία μας προς το μέλλον. Η πορεία όλων μας μπορεί να είναι κοινή ή όχι. Δεν έχει αυτό τόσο μεγάλη σημασία, όσο το να συνεχίσει να βασίζεται αυτό το μέλλον στην αμοιβαία εκτίμηση και στην προσήλωση στις ιδέες που επάξια εκπροσώπησε το Ποτάμι. Τις ιδέες που μας έφεραν μαζί σε αυτή την κοινή πορεία, στο παρελθόν, στο παρόν, και θέλω να πιστεύω και στο μέλλον.