Κυριακή, 29 Απριλίου 2018

Εκλογές 2019, το "σενάριο τρόμου", και μια διέξοδος.


Μάντη βρήκαμε. Ζητείται Αστερίξ.
Δεν έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, δεν έχω ασχοληθεί με την πολιτική στρατηγική, και ξέρω ελάχιστα από την μεθοδολογία των δημοσκοπήσεων. Λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης όμως, την διεύθυνση επιστημονικής έρευνας, έχω αναπτύξει δύο ικανότητες: με βάση λίγα επιστημονικά δεδομένα να αναλύω και να επιλέγω πιθανά μοντέλα· και να διαβλέπω τακτικισμούς σε επίπεδο διοίκησης και χρηματοδότησης. Οι δύο αυτές ικανότητες είναι χρήσιμες για διαφορετικούς λόγους. Η πρώτη ικανότητα, είναι απαραίτητη για την επιστήμη μου, για να μπορώ να σχεδιάζω τα πειράματα και την επιστημονική κατεύθυνση του εργαστηρίου για τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Η δεύτερη ικανότητα, είναι απαραίτητη για την επιβίωση του εργαστηρίου σε ένα ανταγωνιστικό χρηματοδοτικό περιβάλλον, ειδικά όταν εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου συνωστίζονται διάφοροι "πολιτικάντηδες", συχνά αμφιβόλου επιστημονικής επάρκειας, και με τους οποίους πρέπει να ανταγωνιστείς για αρκετά ερευνητικά προγράμματα που έχουν πολιτικό βάρος (π.χ. στον τομέα της πρόσβασης σε μεγάλες υποδομές).

Τολμώ λοιπόν να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη για τον μεσοπρόθεσμο πολιτικό σχεδιασμό, με βάση απλά δεδομένα.

Τα δεδομένα πρώτα.

 • Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2019.
 • Οι Δημοτικές εκλογές σχεδιάζονται για τον Οκτώβριο του 2019.
 • Η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένοι σε μικρά ποσοστά, συν-πλην 20%
 • Η συμβίωση τάσεων στο Κίνημα Αλλαγής είναι εμφανώς προβληματική.
 • Οι μεθεπόμενες Εθνικές εκλογές θα είναι με απλή αναλογική.
Οι λογικές υποθέσεις τώρα.
 • Το 2018 θα κλείσει με υπέρ-πλεόνασμα (πέραν των προβλέψεων).
 • Θα επιτευχθεί κάποιου είδους έξοδος από το μνημόνιο, υπό εποπτεία, επιτήρηση, κάτι.
 • Θα γίνει περικοπή συντάξεων όπως έχει προβλεφθεί,  στην αρχή του 2019.
 • Ο Καμένος δεν αφήνει την καρέκλα με τίποτε, εάν χρειαστεί θα συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον Κουβέλη και θα υιοθετήσουν μωρό παράνομων μεταναστών από τα Σκόπια, αλλά η κυβέρνηση δεν πέφτει λόγω ρήξης με τους ΑΝΕΛ.
 • Προς το τέλος του 2018 θα βγουν δικαστικές αποφάσεις εναντίον στελεχών του ΠΑΣΟΚ: αυτό θα προετοιμάσει την οριστική ρήξη εντός του Κινήματος Αλλαγής.
 • Το Μακεδονικό θα το τινάξουμε στον αέρα εμείς, πριν το τινάξουν οι Μπαρμπούτσαλοι, δημιουργώντας κλίμα εθνικής πρωτοβουλίας και "ηθικής ανωτερότητας" (εμείς συζητήσαμε ειλικρινά, αυτοί κορόιδευαν).
 • Όχι μόνον δεν θα υπάρξει ρήξη ή θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, αλλά θα υπάρξει προσέγγιση, μια και ο Σουλτάνος Ερντογάν δεν θα μπορεί να κρύβει τα οικονομικά προβλήματα μετά τις εκλογές του Ιουνίου. 
 • Ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ θα έχουν γήπεδο ... και ο ΠΑΟΚ ... πρωταθλητής χειμώνα!
 • Τον Μάρτιο του 2019, ο Αλέξης θα δώσει 13ο μισθό στους συνταξιούχους, για να αναπληρώσουν τις απώλειες των συντάξεων, και θα αναγορευθεί σε Εθνικό ήρωα.
Το εκλογικό σενάριο.
 • Στο κλίμα (επίπλαστης) οικονομικής και εθνικής ανάτασης, θα προκηρυχθούν Εθνικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019, για να κάνουμε και οικονομία.
 • Σε συνθήκες πόλωσης, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν σχετικά κοντά στις Εθνικές εκλογές, με ποσοστά επάνω από το 25% αλλά κάτω από το 30%, και με ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ, εντός Βουλής.
 • Η Κυβέρνηση, είτε υπό έναν Τσίπρα μεταλλαγμένο σε ηγέτη της κεντροαριστεράς (ένα προφίλ-προσωπείο που χτίζει με κυνισμό, επιμέλεια, αλλά και επιτυχία, και ... του πάει!), είτε υπό τον Μητσοτάκη (που θα πρέπει να αποφύγει την υπερβολική στροφή στην εσωκομματική  Εθνική Δεξιά εάν θέλει να διατηρήσει το ειλικρινές, πραγματικό, φιλελεύθερο και προοδευτικό προσωπικό προφίλ του)  θα υπάρξει μέσα από μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το "δεξιό" ή "αριστερό" προφίλ της νέας κυβέρνησης θα αναδειχθεί ανάλογα με συσχετισμούς δυνάμεων που θα προκύψουν από λίγο-πολύ τυχαία περιστατικά, και μάλλον λίγη σημασία θα έχει, εκτελεστικά.
 • Θα υπάρξουν πολλές τιμητικές αλλά και "στρατηγικές" αποστρατείες προς την Ευρωβουλή, μια και η κυβέρνηση βεβαίως θα επιλέξει να μην υπάρξει σταυρός στις Ευρωεκλογές, με δικαιολογία  την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις Εθνικές εκλογές: η επιλογή προσώπων σε πολλά μικρά κόμματα για το Ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο, θα καθορίσει και την επιβίωση τους, μέσω της εισόδου τους στην Ευρωβουλή.
Το σενάριο τρόμου.
 • Εάν δεν υπάρξει Κυβέρνηση από την Βουλή που θα προκύψει, κάτι διόλου απίθανο, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν μαζί με τις Δημοτικές, για λόγους οικονομίας και πάλι.
 • Με την απλή αναλογική, είτε θα υπάρξει νομοτελειακά κόμμα Εθνικής Δεξιάς στα δεξιά της ΝΔ, είτε ο Μητσοτάκης θα αποτελέσει παρελθόν για την ηγεσία η οποία θα αποκτήσει Εθνικό Προφίλ (ίσως υπό τον Βορίδη,  χωρίς να αποκλεισθεί μια λύση ακόμα και στο επίπεδο Τζιτζικώστα) με ταυτόχρονη αποχώρηση της Δράσης και άλλων ... "φυγόκεντρων" δυνάμεων.
 • Η απλή αναλογική, πέραν από την σίγουρη είσοδο στην Βουλή και των δύο κομμάτων της πρώην ΝΔ η οποία θα είναι πανηγυρική για έναν νέο "Εθνικό" σχηματισμό, θα  φέρει στη νέα Βουλή ξανά το Ποτάμι (που θα έχει επιζήσει λόγω Ευρωεκλογών), ΑΝΕΛ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και την Κωνσταντοπούλου και τον Λαφαζάνη.
Αρχικά σκέφτηκα να κλείσω το κείμενο με την απλή προτροπή "Αν τα διαβάζετε αυτά και συμφωνείτε ... μεταναστεύσατε. Εάν πάλι δεν σας ακούγεται αυτό για σενάριο τρόμου...".

Αυτό όμως δεν είναι λύση. Αντίθετα με την επιστημονική πρακτική, λύση δεν είναι όμως και οποιοδήποτε πείραμα που θα επιβεβαιώσει ή όχι τις υποθέσεις μου. Λύση θα είναι μια βασική ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων, όπως αυτή που προσπάθησε να κάνει το Ποτάμι το 2014, και που θα είναι η πολιτική του παρακαταθήκη στην νεότερη ιστορίας μας, ανεξάρτητα από το μέλλον του ως κομματικού σχηματισμού. 

Οι ανατροπές όμως θέλουν κάτι περισσότερο από θέσεις, προγράμματα, επιτροπές. Θέλουν πολιτικό όραμα. Κάτι που τις τελευταίες δεκαετίες αποτυγχάνει να δημιουργήσει η ηγεσία όλων των πολιτικών χώρων, πλην των εθνικιστών. Και το όραμα των εθνικιστών είναι το δικό τους όραμα. Δεν είναι το δικό μου όραμα. Το δικό σας; 

Είμαστε ίσως έτοιμοι για μια μεγάλη, δημοκρατική, πολιτική, ηθική, εκτελεστική, και διοικητική ανατροπή; 

Φοβάμαι πως όχι. 

Ή μήπως όχι ακόμη;