Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Τις Πταίει;


Η δεύτερη μου ανάγνωση σήμερα το πρωί μαζί με τον καφέ - της Αναλήψεως στο Καθολικό εορτολόγιο και αργία - ήταν η απίστευτη ιστορία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαίρης Μαύρη-Βαβαγιάννη, που από μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του φοιτητή Κώστα Διαλυνά από "πέντε μαυροντυμένους μαντράχαλους με ξυρισμένα κεφάλια", βρέθηκε κατηγορούμενη για ψευδορκία. Η κ. Βαβαγιάννη είχε σημειώσει τον αριθμό του αυτοκινήτου, που ανήκε μέσω μακρόχρονης μίσθωσης στον Κασιδιάρη. Το δικαστήριο προφανώς έκρινε την μαρτυρία της αναξιόπιστη, ενώ θεώρησε ότι ένας τυχαίος κύριος που θυμόταν ότι είχε δει το αμάξι του Κλασιδιάρη σε ένα πάρκινγκ έχαιρε πλήρους αξιοπιστίας.
Μόνο και μόνο αυτά τα γεγονότα, θα αρκούσαν για να θεωρήσω ότι πέραν της οικονομικής χρεοκοπίας, στην Ελλάδα έχουμε και μια ιδιότυπη ηθική χρεοκοπία. Αδυνατώ να καταφύγω στην εύκολη λύση να αρχίσω να φωνασκώ για τους πολιτικούς. Οι ευθύνες για αυτή την καθολική χρεοκοπία είναι πολύ μεγάλες για αποδοθούν σε λίγους. Είναι πολύ εύκολο, πολύ βολικό, και πολύ λανθασμένο. Στην Ελλάδα έχουμε πολλαπλές χρεοκοπίες, και πολλούς υπεύθυνους.
Για την κατάσταση στην Παιδεία φταίνε και πολλοί καθηγητές (ασυνείδητοι, διαπλεκόμενοι, ανεπαρκείς) και πολλοί φοιτητές (τραμπούκοι, αδιάφοροι). Την Παιδεία όμως την κρατάνε ζωντανή κάποιοι εμπνευσμένοι, ηρωικοί θα έλεγα, δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, που αρνούνται να συμβιβαστούν με την λογική της ήσσονος προσπάθειας και δίνουν μικρές ιδιότυπες καθημερινές μάχες που κρατάνε την παιδεία ζωντανή. Για την κατάσταση στην Υγεία φταίνε και πολλοί γιατροί (διεφθαρμένοι, ανεπαρκείς) και πολλοί ασθενείς (έτοιμοι για φακελάκι ώστε να ευνοηθούν).

Την Υγεία την κρατάνε ζωντανή κάποιοι κακοπληρωμένοι γιατροί που σέβονται τους όρκους τους, είτε στα ιατρεία τους είτε στα δημόσια νοσοκομεία, και τιμούν το λειτούργημα τους. Για την κατάσταση στην Οικονομία φταίνε και πολλοί πολιτικοί και εκτελεστικοί ηγέτες (παροχές, διαφθορά, χρηματισμός) και πολλοί επιχειρηματίες (φοροκλοπή και φοροδιαφυγή, διαφθορά και ασυνειδησία) και πολλοί καταναλωτές (φοροκλοπή και φοροδιαφυγή, έτοιμοι για το ρουσφέτι σε όλα τα επίπεδα).
Την Οικονομία την κρατάνε ζωντανή κάποιοι επιχειρηματίες (που καταφέρνουν να παράγουν, να επενδύουν, να εισπράττουν, και να κινούν την οικονομία), κάποια υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη (που παίρνουν προσπαθούν να βελτιώσουν τις οικονομικές συνθήκες εν μέσω συνήθως λαϊκής κατακραυγής), αλλά και - κυρίως - κάποιοι πολίτες που εργάζονται παραγωγικά και ενσυνείδητα.
Για την κατάσταση στην Δικαιοσύνη, όσο και να προσπαθώ να βρω φταίχτες σε πολλές πλευρές, οι ευθύνες των δικαστικών, είναι τεράστιες αν όχι αποκλειστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου