Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

Ενα πολυμορφικό κανάλι στον βορρά - Documento


Ο δήμος του Άμστερνταμ έχει δημιουργήσει τα τελευταία λίγα χρόνια ένα όμορφο λογότυπο για την πόλη: I amsterdam. Μια λέξη - μια φράση - μια ιδέα: Είμαι η πόλη μου - το Άμστερνταμ.
Εάν έπρεπε να περιγράψω το Άμστερνταμ με μια λέξη, αυτή θα ήταν “πολυμορφικό”.
Τουριστικός προορισμός υψηλής ποιότητας με σημείο αναφοράς τα μοναδικά του μουσεία. Συνεδριακός κόμβος με ένα πολυδύναμο συγκρότημα (RAI) και εξαίρετα ξενοδοχεία. Γραφικές γειτονιές γύρω από τα πανέμορφα κανάλια του κέντρου. Τόπος συνάντησης για τους απανταχού θιασώτες μπάφων και λοιπών παρεμφερών ψυχοτρόπων προϊόντων. Φιλικές γειτονιές με μανάβικα, κρεοπωλεία, τυράδικα. Η γειτονιά με τα “κόκκινα φανάρια” γεμάτη με μεθυσμένους Άγγλους σε bachelor parties. Σχολεία με ιστορία δύο αιώνων σε παλιά επιβλητικά κτίσματα αλλά και σε νέα μοντέρνα “πράσινα” κτίρια. Γραφεία πολυεθνικών σε μοντέρνες γυάλινες διαφανείς υπερ-κατασκευές στο Zuidas (νότιο άξονα) αλλά και στα παλιά αρχοντικά δίπλα στα γραφικά κανάλια του κέντρου. Πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, και δεκάδες ποδήλατα σε κάθε διάβαση. Δύο μεγάλα Πανεπιστήμια: το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (ελεύθερο από την τότε κραταιά καθολική εκκλησία και το κράτος, VU) και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (UvA), που μετά από κάτι περισσότερο από έναν αιώνα ξεχωριστής παρουσίας συζητούν την ενοποίηση τους. Εκατοντάδες εστιατόρια, καφέ, coffeshops (όχι, δεν ειδικεύονται στον καφέ), μπαρ, κλαμπ ...

Το 2017 υπήρχαν 2,383 Έλληνες εγγεγραμμένοι στον δήμο, ο πραγματικός αριθμός είναι μάλλον πιο κοντά στο 3,500. Φοιτητές, ειδικευμένοι επαγγελματίες που βρέθηκαν στην πόλη με ισχυρά συμβόλαια σε μεγάλες και μικρές εταιρείες, αλλά και νεομετανάστες που ψάχνουν απλά μια ευκαιρία το καλύτερο.

Πανάκριβα ενοίκια. Βροχή, πολύ βροχή, και άπειρες αποχρώσεις του γκρίζου. Η κουζίνα στα περισσότερα εστιατόρια κλείνει στις δέκα το βράδυ. Ο Ολλανδός συνάδελφος δεν θα σε καλέσει αυθόρμητα για μπύρα ή για να πάτε σινεμά - ακόμα και τα προσωπικά ραντεβού είναι προγραμματισμένα για εβδομάδες.

Καλοί μισθοί και αξιόπιστοι εργοδότες. Υπέροχες ηλιόλουστες μέρες στο Vondelpark. Όμορφα εστιατόρια από όλες τις χώρες του κόσμου. Λίγες και προσεχτικές σχέσεις με Ολλανδούς συναδέλφους και άλλους γνωστούς, αλλά και δυνατές φιλίες που για εμένα έχουν δοκιμαστεί για δεκαετίες.

Το Άμστερνταμ το αγάπησα για μια διετία ως εργένης φοιτητής την δεκαετία του ‘90, για τα μπαρ του, τις συναυλίες του, τα σινεμά του, τα εστιατόρια του, τα καφέ του, τα πολυσύχναστα πάρκα του. Γύρισα ως διευθυντής έρευνας και δεν θέλω να το αποχωριστώ για τα σχολεία του (σχεδόν όλα, ιδιωτικά και δημόσια, προσβάσιμα χωρίς δίδακτρα), τα φιλικά για την οικογένεια μεγάλα πάρκα του με πολλαπλές δραστηριότητες, την ήσυχη γειτονιά μας δίπλα στον Άμστελ, τους ποδηλατόδρομους, την δημόσια συγκοινωνία του με μετρό, τρένα, λεωφορεία (και τα ακριβότερα ταξί στο κόσμο), το καλά οργανωμένο σύστημα υγείας, το απίστευτα λειτουργικό και καλά διασυνδεδεμένο αεροδρόμιο του, το Schiphol που βρίσκεται δεκαπέντε λεπτά με το τρένο έξω από την πόλη και όπου συχνά πηγαίνω με το ποδήλατο.

Δεν είναι εύκολη πόλη - αλλά το αισθάνομαι δικό μου: I amsterdam.